Daar waar we bruggen moeten bouwen

In de samenleving

We leven in een verhardende samenleving waar de verzuiling heeft plaatsgemaakt voor steeds radicalere denkbeelden en vooroordelen waarin respect voor elkaar ver te zoeken is. Of het nu gaat om sexuele geaardheid, huidskleur, geloof, politiek, vluchtelingen, zwarte pieten of extremisme, iedereen mag een mening hebben maar dat betekent nog niet dat elke mening ook automatisch respect verdient. Respect verdien je door je handelen.

Han van Eijk maakt daar ooit een liedje over:

‘Niemand is alleen maar zwart of wit. We zoeken de verschillen waar we bruggen moeten bouwen, over alle kloven heen.’

Op je werk

Zo extreem als in de samenleving zijn de verschillen op je werkplek gelukkig niet. Je collega’s en jij delen als het goed is een gemeenschappelijk doel en recruiters zijn uitgevonden om nieuwe collega’s te vinden die ‘passen bij het team’. Desondanks kunnen de verschillen tussen jou en je collega’s nog steeds groot zijn. Dit kan leiden tot verschillende opvattingen hoe het werk ingevuld moet worden.

Zeker als de stip aan de horizon niet duidelijk is aangebracht ontstaat er al snel een wildgroei waarin iedereen zijn eigen keuzes maakt op basis van eigen agenda’s en ontstaan er al snel eilandjes waar eigen regels en wetten gelden. En wat de 1 cultuur noemt ziet de ander als een belemmering voor verandering.

Je hebt collega’s waar je mee kan opschieten en je hebt collega’s waar je wellicht op wil schieten. We denken vaak heel binair, 1 of 0, zwart of wit en dat terwijl er nog zo’n 50 tinten grijs schijnen te zijn. Hoe ga je om met collega’s waar je geen klik mee hebt? Mijd je die of probeer je bruggen te slaan naar andere eilandjes, andere opvattingen en wellicht nieuwe ideeen?

Ooit moest ik op school bij handarbeid in het thema verbinden een brug bouwen. We begrepen toen niet goed waarom we deze opdracht kregen maar volgens de leerkracht zou dit wel eens de belangrijkste les uit ons leven kunnen worden en misschien had hij daar wel gelijk in.

Van nature zijn we geneigd om te zoeken naar verschillen en ‘zoveel mensen, zoveel wensen’ dus verschillen in opvattingen en meningen zullen er altijd zijn. Om een verandering door te voeren zul je dus soms de meerderheid moeten halen door coalities te vormen. Dat betekend niet dat je exact dezelfde mening moet hebben maar dat je elkaar gevonden hebt in een gemeenschappelijk doel.

Soms zul je anderen moeten overtuigen, soms zul je water bij de wijn moeten doen en een compromis moeten zoeken. Belangrijk is dat je met elkaar in gesprek komt en blijft en continu kijkt naar welke ideeen en verbeteringen er leven en welke concreet samen (!) opgepakt kunnen worden.

Hierdoor ontstaat een verbetercultuur en een synergie, waarin het geheel meer is dan de som van alle delen. Een organisatie waar geen brug te ver is en de mogelijkheden eindeloos.

Dat betekent wel dat je bewust moet zijn van de kwaliteiten van je collega’s en je medewerkers. Al die kwaliteiten bij elkaar hebben een geweldig potentieel, maar je moet ze wel zien en benutten.

‘Niemand heeft de waarheid vol in beeld.’ ‘Het voordeel van de twijfel maakt ons minder verdeeld’

(H)erken die talenten in jezelf en in je organisatie en ‘Empower every person and every organization on the planet to achieve more!’

Welke brug ga jij deze week slaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.